Vloerverwarming voor renovaties: een praktische gids

Vloerverwarming voor renovaties: een praktische gids

Vloerverwarmingssystemen voor renovatieprojecten: een praktische gids

Een van de voornaamste redenen om aan een renovatie te beginnen, is de wil om je woning comfortabeler en energiezuiniger te maken. In dat geval biedt vloerverwarming een uitstekende oplossing. Deze oplossing zorgt niet alleen voor een aangename warmte, maar verbetert ook het interieur van je woning esthetisch. In dit artikel lees je hoe vloerverwarming werkt, bespreken we de verschillende systemen die beschikbaar zijn, en leggen we uit hoe je deze systemen effectief installeert.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming verspreidt warmte via de vloer gelijkmatig over de gehele oppervlakte van een ruimte. Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarming. Watergedragen systemen pompen warm water door buizen om warmte te verspreiden. Elektrische systemen maken gebruik van verwarmingskabels in platen of matten.

Watergedragen vloerverwarming plaats je in de chapelaag. Bij nieuwbouw is het een kwestie van de buizen te plaatsen en de vloeibare chape eromheen te storten – vandaar de benaming ‘nat systeem’. Een mogelijkheid bij renovatie is sleuven voor de buizen in te frezen. Elektrische vloerverwarming plaats je in de isolatielaag, vandaar de naam ‘droog systeem’. Samengevat:

  • Watergedragen: buizen met warm water, voldoende opbouwhoogte nodig, nat systeem bij nieuwbouw, infrezen bij renovatie, ideaal voor grotere projecten
  • Elektrisch: matten of platen met kabels, kleinere opbouwhoogte nodig, droog systeem bij renovatie, perfect geschikt voor kleinere ruimtes

Installatievereisten voor vloerverwarming

Voordat je vloerverwarming installeert, bepaal je de geschiktheid van de vloerstructuur en de noodzakelijke isolatie. De ondervloer is liefst van gewapend beton, hoewel staal en hout ook mogelijk zijn bij renovaties. Het belangrijkste is dat de vloerstructuur voldoende stevig is om de leidingen, isolatie en vloerbedekking te dragen.

Een goede isolatie is cruciaal om warmteverlies naar de onderliggende verdiepingen te voorkomen en de efficiëntie te verhogen. Zonder isolatie onder de vloerverwarming verdwijnt er heel wat warmte omlaag, bijvoorbeeld van het gelijkvloers naar je kelder. Ook het type ondervloer en de uiteindelijke vloerbedekking beïnvloeden je keuze van het soort vloerverwarmingssysteem.

Installatieplan

Overtuigd van de voordelen van vloerverwarming? Dan schakel je een ervaren installateur in voor een zorgeloze plaatsing van dit voordelige, comfortabele en duurzame verwarmingssysteem. Of je gaat zelf aan de slag. Volg dit stappenplan om zeker te zijn van een correcte installatie.

1.      Teken je legplan uit

Deze stap besteed je best uit aan een professional. Die tekent met een legplan de lay-out en positionering van je vloerverwarming uit. Door te kiezen voor een slakkenhuispatroon of een (dubbel) meanderpatroon, verdeel je de warmte gelijkmatig over de ruimte. Op basis hiervan stel je je materiaallijst op, zodat je precies weet wat je nodig hebt.

2.      Controleer je ondervloer

Zorg dat de ondervloer vlak en schoon is. Repareer eventuele scheuren en verwijder puin dat de installatie mogelijk hindert. Afhankelijk van de ruimte en je situatie bevinden er zich nog andere leidingen op je ondervloer of dien je sleuven te frezen voor de waterbuizen. Dat is opnieuw een klusje dat je liever toevertrouwt aan een ervaren installateur.

3.      Installeer je isolatie

We benadrukten het belang van isolatie onder je vloerverwarming hierboven al. Je hebt keuze uit isolerende chape, gespoten PUR of EPS-platen. Het isolatiemateriaal vermindert warmteverlies omlaag en verbetert de responsiviteit van je vloerverwarmingssysteem.

4.      Plaats je vloerverwarmingselementen

Leg de buizen in de gefreesde sleuven. Heb je slechts een beperkte opbouwhoogte? Dan koos je wellicht voor een vloerverwarming droog systeem. Rol de matten of plaats de platen bovenop de isolatielaag. Sluit vervolgens de buizen of kabels aan op je energiebron en je thermostaat. Bij watergedragen systemen sluit je ze ook aan op je boiler of warmtepomp.

5.      Werk je vloer af

Leg je dekvloer, om je vloerverwarmingssysteem af te dekken, en je vloerafwerking. Kies voor je vloerbedekking voor warmtegeleidende materialen, zoals tegels of kunststof. Op die manier hoeft je vloerverwarming minder hard te werken om de warmte door te geven naar je ruimte.

Vloerverwarming, ideaal voor renovatieprojecten

Ook voor renovatieprojecten is vloerverwarming een haalbare methode om een aangenaam binnenklimaat te creëren. Zorg voor de juiste voorbereiding en een zorgvuldige installatie, dan levert dit systeem jarenlang comfort en efficiëntie. Het kiezen van het juiste systeem en het volgen van de stappen hierboven zorgen voor een succesvolle implementatie van vloerverwarming in je renovatieproject.

Afbeelding van Michal Křenovský via Pixabay

Avatar foto

Uw vakman