Vlaanderen start met tijdelijke dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers

Vlaanderen start met tijdelijke dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers

Vlaanderen start tijdelijk extra dakisolatieprogramma voor doe-het-zelvers

Dakisolatiepremie – Doe-het-zelvers die dakisolatie plaatsen in hun eigen woning voor mei 2023 kunnen beroep doen op een tijdelijk nieuw steunprogramma van de Vlaamse regering. Dat is een van de extra energiemaatregelen van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir naar aanleiding van de begrotingsbesprekingen. De nieuwe, tijdelijke premie zal gelden voor facturen tussen 1 juli 2022 en 30 april 2023 en zal in principe 6 euro/m² bedragen. Het steunprogramma is aanvullend op de MijnVerbouwPremie, die werken noodzaakt die door een aannemer worden uitgevoerd. Demir voorziet voor al haar extra energiemaatregelen meer dan 305 miljoen euro, bovenop het miljard euro aan renovatiebeleid dat al klaar stond voor de begrotingsbesprekingen.

Door de grote drukte bij verbouwbedrijven, met wachttijden tot gevolg, vallen steeds meer Vlamingen terug op hun eigen talenten en kiezen ze ervoor zélf dakisolatie te plaatsen. Aangezien via een niet-geïsoleerd dak 30% van de warmte van de woning verloren gaat, is dat verstandig. Maar om ervoor te zorgen dat zij niet uit de boot vallen van de MijnVerbouwPremie, die enkel geldt bij de inzet van een aannemer, voert Demir een tijdelijk nieuw steunprogramma in dat zich richt op de doe-het-zelvers. Klussers die in hun eigen woning dakisolatie (hellend/plat) of zoldervloerisolatie plaatsen, kunnen voor een tijdelijke premie in aanmerking komen. Deze tijdelijke premie moet aangevraagd en uitbetaald worden door Fluvius, die weldra alle details zal bekendmaken. De tijdelijke premie zal gelden voor facturen tussen 1 juli 2022 en 30 april 2023 en zal in principe 6 euro/m² bedragen. Alle details van de regering worden volgende week gecommuniceerd via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Versterking Energiehuizen en grotere groep kan hoogste MijnVerbouwPremie krijgen

Om een grotere groep van de middenklasse méér steun te geven bij hun verbouwingen, worden ook de inkomensgrenzen van de MijnVerbouwPremie verhoogd. De groep van mensen die in aanmerking komt voor 50% steun op hun verbouwing, met een maximum van 25.000 euro, wordt daardoor uitgebreid tot een groter deel van de middenklasse. De inkomensgrens wordt met 10% verhoogd. Het nieuwe loket voor de MijnVerbouwPremie opent morgen.

Naast de al bekende sociale energiemaatregelen, zoals het verbod op afsluitingen en de minimum levering energie, voorziet Demir ook een versterking van de 18 Energiehuizen in Vlaanderen. Sinds de lancering van de MijnVerbouwLening op 1 september worden onze Energiehuizen in Vlaanderen overspoeld met vragen over het renoveren van woningen. Er werden al ruim 2000 leningsaanvragen ingediend. Op 1 oktober komt daar ook nog eens de MijnVerbouwPremie bij. Vlaanderen versterkte dit voorjaar al de Energiehuizen, maar om ervoor te zorgen dat wachttijden tot een minimum beperkt worden, voorzien we ruim 17 miljoen euro extra om de Energiehuizen tot en met 2024 te versterken, te verdubbelen in capaciteit om eenieder met vragen over renoveren en isoleren te helpen en te ontzorgen.

Foto ter illustratie : dakisolatie Depositphotos

Avatar foto

Uw vakman