Hoe badkamer tegels kiezen?

Hoe badkamer tegels kiezen?

Hoe badkamer tegels kiezen en waar moet je op letten?

Perfecte badkamer tegels vinden kan erg moeilijk zijn: er is een enorm aanbod van tegels in winkels van tientallen fabrikanten, van voordelige opties tot vrij dure. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het kiezen van badkamer tegels.

Eerst moet u beslissen over de stijl van uw badkamer. Kies de stijl die bij uw huidige of nog te bouwen woning past. Daarnaast moet u rekening houden met de verlichting, de ruimte en de opstelling van het meubilair. Kies in de badkamer geen tegels van verschillende afmetingen. Bij een kleine badkamer moet u letten op lichtgekleurde tegels. Deze badkamer tegels zullen de ruimte visueel vergroten. De verticale plaatsing van de tegels maakt de ruimte visueel hoger, maar de horizontale plaatsing maakt de smalle ruimte breder.

Hoe badkamer tegels kiezenAls de badkamer smal is, adviseren ontwerpers om drie muren te decoreren met tegels van dezelfde kleur, en tegels van een andere kleur op de vierde muur te plaatsen. Als alternatief kunt u een deel van de badkamer betegelen. Stem in dit geval de voeg af op de kleur van de badkamer tegel.

Als je droomt van luxe badkamertegels, dan zijn er een groot assortiment tegels op de markt. Voor de vloer is het in dit geval de moeite waard om een tegel met een mat oppervlak te kiezen.

En vergeet natuurlijk niet dat badkamer tegels minimaal vocht doorlatend moeten zijn, bestand moeten zijn tegen temperatuurschommelingen, blootstelling aan waterdamp en bestand moeten zijn tegen reinigingsmiddelen.

Kies badkamertegels in de winkel

Allereerst raden we natuurlijk aan om tegels live te kiezen, in de winkel. Inderdaad, door aanraking kunt u de textuur, geometrie en het type randen voelen, evenals de weerkaatsing van licht zien. Foto’s op internet kunnen dit niet allemaal overbrengen, vooral op de moeilijkste oppervlakken – tegels van beton of houteffect. In winkels vind je tegels meestal op speciale standaards waar je de randen en voegen van de tegels kunt beoordelen.

Ga bij het kiezen van een tegel door verschillende winkels en kies een paar opties die bij uw budget passen. U moet de adviseurs niet 100% vertrouwen, maar precies kiezen wat u wilt. Laat de adviseur beginnen met uw keuze en de mogelijke opties.

Tegels zijn decoratie

Hoe badkamer tegels kiezenTegels in de badkamer zijn slechts een afwerkingsmateriaal, geen decoratiemateriaal. Dit is het onthouden waard om niet te overdrijven met decoratie. Tegels kunnen alleen individuele kleine elementen benadrukken, maar dit moet zo evenwichtig mogelijk zijn. Om het ontwerp van de badkamer te voltooien, is het beter om sanitair, meubels en andere accessoires te gebruiken.

De prijs van een badkamertegel

Let bij het kiezen ook op de prijs van de tegel. Dure collecties kunnen dezelfde eigenschappen hebben als goedkopere tegenhangers, maar let wel op de soms hoge porositeit, verschillende diktes tussen tegels onderling, slechte vorm of ontwerp hebben. Maar het is ook niet de bedoeling om te veel te betalen. Het wordt geadviseerd om aandacht te besteden aan het land van fabricage. Italiaanse, Duitse, Spaanse en Portugese badkamer tegels onderscheiden zich door uitstekende kwaliteit en modern design.

Vloer – porseleinen tegels, muren – keramiek

Hoe badkamer tegels kiezenHet wordt aanbevolen om geen keramische tegels op de vloer te leggen, maar te kiezen voor porseleinen tegels. Het is praktischer en betrouwbaarder. Qua uiterlijk imiteert het meestal natuurlijke materialen: steen, hout, beton, enz.

Maar als porseleinen tegels niet passen bij de stijl of het budget van uw badkamer, dan kunt u natuurlijk keramische badkamer tegels gebruiken. Maar het is belangrijk dat ze ontworpen zijn voor gebruik op de vloer. Grotere keramische tegels worden meestal op de vloer gelegd dan op de muren. Dit is grotendeels te danken aan het gemak van schoonmaken, wanneer vuil zich kan verstoppen in de talrijke voegen tussen kleine vloertegels, wat vrij moeilijk is om mee om te gaan.

Het is beter om keramische tegels op de muren te gebruiken, omdat porseleinen tegels hiervoor niet erg geschikt zijn: porseleinen tegels zijn vrij zwaar, wat bepaalde moeilijkheden opleveren bij het betegelen van de badkamermuren. Aangezien gaten voor stopcontacten en schakelaars in de muren moeten worden uitgesneden, zal dit ook bepaalde problemen veroorzaken. Natuurlijk zijn al deze nadelen niet kritisch, en voldoende gekwalificeerde vakmensen zullen dit aankunnen, maar dit kost u veel meer.

Waarom mat en semi-mat badkamer tegels

De volgende stap bij het kiezen van badkamer tegels is de textuur. Als u geen specifieke ontwerplay-out heeft, is het beter om matte of semi-matte tegels te kiezen, deze zien er beter, duurder en natuurlijker uit dan glanzende tegels. Dit kan zelfs worden begrepen uit foto’s op internet, die duidelijk laten zien dat matte tegels (vooral die met een hout-, steen-, beton- of metaalstructuur) er heel mooi en natuurlijk uitzien, en dit is de belangrijkste trend in badkamerontwerp van de afgelopen jaren .

Glanzende badkamer tegels worden aanbevolen om alleen in puur wit of zwart te worden gebruikt, inclusief mozaïek of marmerimitatie. Maar over het gebruik van dergelijke badkamer tegels is het beter de verkoper in de winkel te raadplegen.

De rand van de tegel is gesneden

Gerectificeerde badkamer tegels (naadloos) zijn tegels met een snijrand van 90 graden, waardoor de voegen na plaatsing veel smaller lijken. Deze tegel is erg populair en na het leggen zien de naden er erg mooi uit. Voorheen waren tegels van dit formaat alleen in dure segmenten verkrijgbaar, maar nu zijn ze tegen bijna elke prijs verkrijgbaar.

Bij badkamer tegels met afgeschuinde randen lijken de naden na het leggen groter dan bij naadloze tegels. Dit zijn kleine dingen, maar kleine dingen zoals deze vormen het perfecte badkamerontwerp. Kies daarom bij gelijkblijvende omstandigheden een gerectificeerde tegel en kies de juiste voegkleur.

Het is beter om lichte tegels te kiezen

Hoe badkamer tegels kiezenHet belangrijkste bij het kiezen van tegels voor een moderne badkamer zijn lichte, natuurlijke kleuren. Het belangrijkste is dat de kleuren niet opvallen.

En, natuurlijk, witte badkamer tegels verbergen water spatten en kalksporen op de muren beter. Donkere tegels zullen vaker moeten worden verzorgd en ingewreven worden. De meest praktische kleur voor badkamertegels is grijs. Met de juiste selectie en combinatie met een andere kleur kan het een heel mooi resultaat laten zien.

Het is echter nog steeds de moeite waard om op enkele nuances te letten bij het kiezen van de kleur van de tegel:

– Donkergekleurde tegels zijn niet geschikt voor kleine badkamers, de kleine ruimte zal nog smaller worden.
– Het gebruik van inzetstukken of panelen met decoratieve badkamer tegels zal de badkamer visueel vergroten.
– Lichte en neutrale kleuren zijn geweldig voor zowel kleine als ruime kamers.
– Donkere en glanzende afwerkingen voegen elegantie en adel toe, maar in kleine badkamers moet dit tot een minimum worden beperkt.

Badkamer tegels op maat

Badkamer tegels inspiratie – Voor een moderne badkamer is het aan te raden vierkante tegels van 60X60 cm of meer te kiezen. Kleinere opties kunnen worden gebruikt voor accenttegels met een patroon (patchwork, enz.). Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, zo zijn er nogal wat Spaanse en Italiaanse tegels die er in elk formaat mooi en modern uitzien.

Er kunnen uitzonderingen zijn wanneer kleine tegelformaten nodig zijn om een ​​bepaalde stijl te implementeren, maar dit moet met zorg gebeuren, zodat een groot aantal stootvoegen het algehele ontwerp niet bederft. Een uitzondering kan alleen een mozaïek, bakstenen of vijfhoekige tegels zijn. Tegels met een beeldverhouding van 2 op 1 kunnen alleen in de grootste formaten worden gebruikt. Dergelijke tegels zijn vrij specifiek, moeilijk te installeren en vrij duur.

Als je een beperkt budget hebt en een kleine badkamer, kies dan voor de optie 3 tot 1. In dit formaat kun je een geweldige tegeloptie vinden tegen een redelijke prijs.

Een heel belangrijk punt bij het kiezen van badkamer tegels van hetzelfde formaat, maar uit verschillende collecties: zelfs als de aangegeven maat hetzelfde is, kan deze enkele millimeters verschillen, wat uiteindelijk zal leiden tot niet-passende naden en ongelijke voegen. Daarom zijn we in het begin begonnen met het feit dat je de tegels met je eigen handen in de winkel moet kiezen. En bij het kiezen van verschillende collecties is het de moeite waard om deze op te meten en ervoor te zorgen dat deze tot op 1 mm overeenkomt. Natuurlijk kan uw ervaren tegelzetter dit aan, maar u kunt het beste vooruit plannen.

Het formaat moet overeenkomen met de grootte van uw badkamer. De norm voor het gebruik van badkamer tegels is meer dan 2-3 tegels per wandlengte. Houd daarom bij het kiezen rekening met de afmetingen van de wanden van uw badkamer.

Welke badkamertegels niet kopen?

In verschillende winkels en catalogi zijn er nogal wat verouderde tegels. We spreken hier niet over wandtegeltjes retro met een mooi design. Maar velen blijven gedemonteerde badkamer tegels onbewust kopen, waardoor ze een middelmatig badkamerinterieur in hun huis creëren. U moet bijvoorbeeld geen kleine vierkante tegel van dezelfde kleur te kopen. Het is mogelijk om een ​​vergelijkbare badkamer tegels met een interessant patroon te kopen, maar in combinatie met een andere, bijvoorbeeld met betonachtige tegels. Anders ziet uw badkamer er verouderd en gedateerd uit.

Kies ook geen tegels die natuurlijke materialen zoals hout of steen matig nabootsen, maar er echt niet op trekken. Zo’n tegel moet er natuurlijk uitzien, dan zal het interieur harmonieus en mooi zijn. Als je geld probeert te besparen en goedkopere badkamer tegels kiest, dan kun je onbewust zo’n tegel kiezen, met een slechte imitatie.

Conclusie

Door al deze tegelkeuzetips te volgen, creëer je een echt modern, trendy en mooi badkamerinterieur. Met een verscheidenheid aan modellen kunt u een origineel en trendy interieur creëren. Door beproefde schema’s toe te passen en aan te vullen met uw eigen ideeën, kunt u uw droombadkamer realiseren.

Avatar foto

Uw vakman