Kunststof ventilatiesystemen steeds vaker toegepast bij bouwprojecten

Kunststof ventilatiesystemen steeds vaker toegepast bij bouwprojecten

Kunststof ventilatiesystemen steeds vaker toegepast bij bouwprojecten

De laatste jaren zijn we, mede vanwege de recente coronapandemie, meer bewust geworden over het belang van een gezonde luchtkwaliteit. Door deze grotere bewustwording worden er steeds vaker hoogwaardige ventilatiesystemen ingezet bij zowel particuliere als industriële bouwprojecten. Hierbij worden er steeds hogere kwaliteitseisen aan de ventilatiesystemen gesteld en vaak wordt er dan gekozen voor een oplossing in de kunststof Polyethyleen. Dit vanwege de unieke eigenschappen die deze veel gebruikte kunststofsoort bezit.

Wat zijn de eigenschappen van Polyethyleen?

De kunststof Polyethyleen wordt in het dagelijkse gebruik ook vaak HDPE genoemd, wat een afkorting is van High Density Polyethyleen. HDPE is een kristallijne thermoplastische kunststof die valt binnen de groep van polyolefinen. Kenmerkend voor Polyethyleen is dat het geen vocht opneemt en dat het een grote slagvast- en taaiheid heeft. Het temperatuurbereik van deze kunststof ligt tussen -30°C tot +80°C. Daarbij heeft Polyethyleen een uitstekende elektrische isolatie.  HDPE is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals: buizen, platen, staven, fittingen en hulpstukken voor leidingsystemen.

Polyethyleen is goed te bewerken

Polyethyleen is prima te bewerken en zo kan het zagen, frezen en verspanen zonder problemen worden uitgevoerd. Dit maakt het voor aannemers en installateurs eenvoudiger om de ventilatiesystemen snel en vakkundig te installeren. Vanwege het apolaire oppervlak is deze kunststof erg lastig te verlijmen. Daarom worden koppelingen tussen Polyethyleen onderdelen meestal gerealiseerd door middel van lasverbindingen. Technische informatie over de bewerkingen is te vinden op vinkkunststoffen.nl.

Een compleet systeem met vele toepassingsmogelijkheden

Er is voor installateurs en aannemers een uitgebreid assortiment buizen en hulpstukken beschikbaar waarmee men een compleet ventilatiesysteem kan produceren. De ventilatiebuizen zijn leverbaar in de kleur zwart in diameters tussen de 400 en 1400 mm. Naast de ventilatiebuizen zijn er veel verschillende soorten hulpstukken beschikbaar. Deze hulpstukken variëren van bochten en regenkragen tot terugslagkleppen en dakdoorvoeren. Het complete assortiment HDPE ventilatiesystemen is te vinden op vinkkunststoffen.nl.

Polyethyleen platen en leidingsystemen worden in veel toepassingsgebieden ingezet. Naast ventilatiesystemen zijn de voedingsmiddelenindustrie, apparatenbouw, orthopedie en  waterbehandeling bekende toepassingsvoorbeelden.

Foto Pexels

Avatar foto

Uw vakman