Verschil tussen de visgraat vloer en de Hongaarse punt

Verschil tussen de visgraat vloer en de Hongaarse punt

Als het gaat om het kiezen van vloerpatronen voor je huis, zijn er talloze opties om uit te kiezen. Twee populaire keuzes zijn de Hongaarse punt vloer en de visgraat vloer. Hoewel ze op het eerste gezicht misschien op elkaar lijken, hebben ze wel degelijk verschillen. Welke verschillen dat zijn vertellen we je in dit blogartikel.

Hongaarse punt vloeren: elegant en modern

De Hongaarse punt vloer, ook wel bekend als de Hongaarse punt parketvloer, is een legpatroon waarbij de vloerdelen onder een hoek van 45 graden tegen elkaar worden gelegd. De kopse kant wordt schuin afgezaagd, zodat er een pijlvormig patroon ontstaat.

Je kunt de pijl scherper maken door de vloerdelen onder een hoek van 60 graden te leggen. Deze variant is met name geschikt als je een wat grotere ruimte hebt.

Visgraat vloeren: klassiek of modern

Bij visgraat vloeren worden de vloerdelen onder een hoek van 90 graden gelegd. Daardoor ontstaat er een zigzagpatroon dat doet denken aan het skelet van een vis, vandaar de naam ‘visgraat’. Visgraat vloeren hebben een lange geschiedenis en worden vaak geassocieerd met klassieke en chique interieurs.

Je kunt een klassieke sfeer creëren door band en bies rondom het visgraat patroon te leggen. De band en bies zorgt voor een omlijsting van het legpatroon waardoor je een klassieke twist aan de vloer geeft.

Visgraat vloeren passen perfect bij moderne interieurs. In een modern interieur laat je band en bies achterwege. Voor een minimalistische look kun je er zelfs voor kiezen om de plinten weg te laten en de vloer strak tegen de muur te leggen.

Let op: als je voor een houten visgraat vloer kiest, kies dan altijd voor een visgraat vloer die gemaakt is van lamelparket. Deze vloer ‘werkt’ nauwelijks (krimpen en uitzetten), waardoor je de plinten weg kunt bij laten. Een houten vloer van massief hout kun je niet strak tegen de muur leggen, doordat massief hout relatief veel krimpt en uitzet als er schommelingen in de temperatuur en het vochtgehalte optreden.

Variaties op de Hongaarse punt en de visgraat

Voor zowel de Hongaarse punt als voor de visgraat vloer zijn er diverse variaties op het legpatroon mogelijk. Zo kun je de Hongaarse punt doorleggen (dit wordt de ‘Hongaarse punt Continuus’ genoemd) waardoor er een grote punt in de vloer ontstaat.

Voor wat betreft de visgraatvloer kun je ervoor kiezen om de vloerdelen een kwartslag te draaien waardoor er een elleboogpatroon ontstaat. Ook is het mogelijk om de visgraatvloer dubbel of driedubbel te leggen.

Welke vloer is de beste keuze?

Of je nu kiest voor de klassieke en tijdloze visgraat vloer of de elegante Hongaarse punt vloer, allebei de opties brengen karakter en klasse in je huis. Het beste advies is om te kiezen voor het patroon dat het beste past bij je interieurstijl en je persoonlijke smaak. Wat je ook kiest, je kunt er zeker van zijn dat je een vloer krijgt die je ruimte transformeert in een meesterwerk van design.

Foto https://depositphotos.com

Avatar foto

Uw vakman