Vochtproblemen in huis oplossen

Vochtproblemen in huis oplossen

Oorzaken van vochtproblemen in huis

Wanneer je merkt dat je woning vochtproblemen heeft, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Vochtproblemen in huis komt vaak voor door slechte ventilatie of een verkeerd geplaatste isolatie. Vochtige lucht in huis kan nergens heen en condenseert dan op koele oppervlakken zoals ramen en muren. Condens sijpelt dan in de muren, waardoor de muren vochtig worden. Hierdoor kunnen ook schimmels ontstaan. Schimmels of vocht in huis kun je het beste zo snel mogelijk aanpakken, omdat ze op den duur schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Waarom komt er vocht in je woonkamer en wat kun je eraan doen? Hier zijn een paar tips.

Vochtproblemen in een woning kunnen verschillende oorzaken hebben.

1) Slechte ventilatie
2) Gebrek aan isolatie of verkeerde isolatie
3) Slechte bouwmaterialen en constructiemethoden
4) Onjuiste installatie van ramen, deuren en muren
5) Slechte buitenafwerking
6) Locaties gericht op de heersende winden
7) Slecht ontworpen luchtdistributiesystemen
8) Lekkende watertoevoerleidingen

Oplossingen voor problemen met vocht in huis

Zoals je ziet zijn er veel verschillende manieren om vocht in muren te krijgen. De eerste stap is het identificeren van de bron van vocht. Als er een lekkage of condensatieprobleem is, moet u dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat deze beide potentieel zeer gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Vervolgens moet u eventuele ventilatieproblemen in uw huis aanpakken door indien nodig een luchtontvochtiger of airconditioner aan te schaffen. Het is belangrijk op te merken dat men geen elektrische verwarming mag gebruiken als er vocht in huis is, omdat dit de zaken alleen maar erger maakt door de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen. Opwarmen en terwijl genoeg verluchten is de boodschap.

Dicht scheuren en gaten af met een kit op basis van siliconen om te voorkomen dat er water binnendringt. Een kit op siliconenbasis is meestal gemaakt van 100% silicium dat bestand is tegen vochtpenetratie en zorgt voor een barrière tegen de natuurlijke elementen.

Hoe krijg je vocht uit muren bij opstijgend vocht ?

Vocht in muren kan ernstige schade aan uw huis veroorzaken. Het kan leiden tot rotting, schimmel en zelfs structurele schade. Bij oude huizen is opstijgend vocht meestal de grootste boosdoener van vochtige muren. De meeste vochtproblemen in huis komen er omdat de waterkeringslaag gescheurd is door ouderdom. In sommige gevallen is er zelf geen waterkeringslaag aangebracht. Hierdoor wordt het grondwater letterlijk in de muur opgezogen, met als gevolg rotting van het pleisterwerk en het loskomen van de verflaag. Er zijn een paar manieren om vocht uit een muur te krijgen. Bij echte vochtproblemen in oude muren kunt u de waterkering chemisch herstellen. Dit is het meest effectief en het minst duur.

U kan zelf muren injecteren tegen vochtproblemen

Zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht is niet moeilijk als je een beetje handig bent in gaten boren.

Methoden voor het injecteren van muren tegen stijgend vocht

De meest gebruikelijke manier om opstijgend vocht tegen te gaan, is door middel van injectie in muren. In dit geval worden de muren geïmpregneerd met een vocht afstotend middel om te voorkomen dat opstijgend vocht verder in de muren dringt. Om een ​​100% waterdicht resultaat te garanderen, is het belangrijk om de volgende stappen correct uit te voeren.

Stap 1: Boor gaten op de juiste locaties

Vochtproblemen in huis oplossenzeBoor gaten over de gehele lengte in de voegen van de aangetaste muur, ongeveer 3 tot 5 cm vanaf de vloer en 10 tot 15 cm uit elkaar. Hoeveel gaten er worden geboord, hangt af van het type injectiemiddel, de samenstelling van de wanden en de mate en diepte van vocht indringing. Om onnodige kosten te voorkomen is het van belang dat de klus direct op een correcte en professionele manier wordt afgehandeld.

Stap 2: Injecteer vochtgel in de muur

Een speciale buis wordt in de gaten geplaatst waar de vochtbarrière wordt geïnjecteerd. Deze vloeistof wordt geabsorbeerd door het metselwerk. Het zwelt daar op en vormt een waterkerende laag die voorkomt dat grondvocht in de muren sijpelt. Evenzo is het belangrijk om het juiste type waterafstotend middel te gebruiken. Een professioneel kan je helpen een gepast vochtregulerend middel te adviseren.

Injecteer vochtgel in de vorm van ijspegels

Vochtproblemen in huis oplossen gaten dichtenWie niet aan de slag wil gaan met buisjes en trechtertjes kan ook opteren om een waterafstotend middel aan te schaffen die eerst wordt diepgevroren. Dit waterafstotend middel zit verpakt in plastiek en kunnen nadat ze zijn diepgevroren in de vorm van ijspegels zo in de boorgaten gestopt worden. Op die manier heb je geen verlies van de chemische vloeistof en kan de ijspegel rustig smelten in de muur. Op die manier zal er een nieuwe waterscheidingslaag ontstaan. De gaten moeten na de injectie altijd opnieuw opgevuld worden met waterdichte mortel en kan de gevel worden geverfd met ademende verf.

Wat je zelf doet doe je meestal beter, toch is dit niet altijd het geval. Een professionele vochtbestrijder zal ook wel gebruik maken van een waterafstotend middel, maar specialist zal dit middel onder druk in de gaten spuiten. Op die manier zal de vloeistof zich beter verspreiden in de voegen van de waterkering.

Zoals je ziet zijn vochtproblemen soms niet onmiddellijk opgelost. Vraag steeds informatie aan een expert en vergeet niet, wanneer je merkt dat je woning vochtproblemen heeft, is het belangrijk om direct actie te ondernemen.

Avatar foto

Uw vakman