Voordeel van het gebruik van 3D laser scanning

Voordeel van het gebruik van 3D laser scanning

Situatie gebouwen in kaart brengen met 3D laser scanning

Als jouw bedrijf wordt ingezet om bijvoorbeeld gebouwen te slopen, renoveren of te verduurzamen, dan is het van belang dat je goed weet wat de bestaande situatie is van het betreffende pand. Het kan gaan over gebouwen, maar ook over bruggen, terreinen en constructies. Wat er aan je gevraagd wordt hangt af van in welke sector je werkzaam bent. Het is daarbij goed om op de hoogte te zijn van de voordelen van 3D laserscanning.

Hiermee wordt namelijk op een gedetailleerde manier informatie in kaart gebracht van de huidige situatie. Het is ook prettig dat je snel weet waar je aan toe bent, alles kan namelijk uit worden gevoerd ook wanneer dat de reguliere werkzaamheden plaatsvinden. Alle gegevens worden zodra het klaar is samengevoegd tot een pointcloud. De kwaliteit hiervan hangt af van het aantal metingen dat is gedaan, maar ook van de hard- en software die wordt gebruikt, de standplaatsbepaling en van de kennis en expertise van de gebruikte materie. Alle gegevens kunnen dan worden omgezet in een 3D BIM model en daar kun je dan mee aan de slag in de praktijk.

Alle informatie die je nodig hebt

Slopen of renoveren het is een groot verschil, maar je moet wel weten wat je doet en hoe je het moet doen. Daarom is het goed om de huidige situatie eerst helder te krijgen. Als er geen goede recente bouwtekening aanwezig zijn, dan kun jij dus van 3D laser scanning gebruik maken. Dit geeft jou een goed beeld van wat je kunt doen en hoe. Het kan jou ook veel tijd en geld besparen, want als je zomaar gaat beginnen kun je tijdens een bouwproces veel tegenkomen en dan? Dan kost het je veel tijd en ook geld, omdat het dan anders moet. Dit kan dus voorkomen worden en je weet nu hoe je dat moet doen. Win daarom zoveel mogelijk advies in over panden en gebouwen, dan weet je namelijk wat de kansen zijn op herstel en de mogelijkheden van verbouwen bijvoorbeeld. Hierdoor kun je pas echt plannen maken en vertraging hopelijk voorkomen.

Virtuele rondleidingen door middel van 3D laser scanning

Nog een voordeel van het gebruik van 3D laser scanning is de mogelijkheid om virtuele rondleidingen te maken door de ruimte. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor potentiële kopers of investeerders, die een duidelijk beeld willen krijgen van wat ze kopen voordat ze een definitieve beslissing nemen.

Het inschakelen van experts is hierbij cruciaal. Hun kennis kan je begeleiden bij het nemen van de juiste beslissingen, of dat nu gaat om sloop, renovatie of een combinatie van beide. Ze kunnen je adviseren over de haalbaarheid van een project, de verwachte kosten en de beste manier om het gewenste resultaat te bereiken.

Tenslotte is het belangrijk te onthouden dat elk bouwproject, groot of klein, begint met een idee en een visie. Maar zonder de juiste tools, zoals 3D laser scanning, en zonder deskundig advies, kan die visie snel vertroebeld raken door onvoorziene problemen en complicaties. Door te investeren in de juiste voorbereiding en planning, kun je veel van deze problemen vermijden en ervoor zorgen dat je project zo soepel mogelijk verloopt.

Bron: Unite2Build

Photo by SevenStorm JUHASZIMRUS:

Avatar foto

Uw vakman