Energie besparen met deze 12 tips

Energie besparen met deze 12 tips

Energie besparen wordt eenvoudig met deze 12 tips

Energie besparen is een onderwerp waar we het allemaal over zouden moeten hebben. De wereld wordt zich steeds meer bewust van de noodzaak om energie te besparen, en iedereen doet dat op zijn eigen manier. De beste manier om anders te gaan leven, is door je gewoontes te veranderen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is de moeite waard! Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen zich niet bewust zijn van de hoeveelheid energie die nodig is om hun huis te verlichten. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust hoeveel geld ze elke maand aan elektriciteit uitgeven.

Zet de eerste stap om energie te besparen met deze tip

De eerste stappen bij het besparen van energie is om kleine veranderingen aan te brengen in de manier waarop u uw leven leidt. Een manier om energie te besparen is het gebruik van energiezuinige apparaten. Energiezuinige apparaten werken efficiënter en verbruiken minder hulpbronnen dan traditionele apparaten, dus u kunt geld besparen op uw elektriciteitsrekening zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Zo kan je energie besparen zonder zonnepanelen.

Energie besparen door minder elektriciteit te verbruiken

Elektriciteit opwekken is duur, daarom zouden we er allemaal minder van moeten gebruiken. Door minder energie te gebruiken, kunnen we geld besparen en het milieu beschermen. Er zijn veel manieren waarop dit kan, bijvoorbeeld door elektronica uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Of door slimme stekkerdozen te installeren die automatisch aanschakelen op momenten er pas genoeg stroom aanwezig is van je eigen zonnepanelen.

Energie besparen met aangepaste verlichting

Energie besparen met deze 12 tipsEnkele manieren om te energie te besparen op verlichting zijn: Door over te schakelen van traditionele gloeilampen naar LED-verlichting, kunt u uw elektriciteitsrekening tot 80% verlagen. Het installeren van bewegingsgevoelige lampen kan een besparing tot 50% op het elektriciteitsverbruik opleveren. Heb je momenteel nog spaarlampen in huis? Zelfs als je gloeilamp nog lang niet ‘op’ is, is het voordeliger om deze te vervangen door een energie zuinige LED-lamp.

Halogeenlampen en gloeilampen zijn het goedkoopste type lampen en daarom ook het populairst. LED-lampen verbruiken echter minder energie en kunnen tot 20 keer langer meegaan en besparen op termijn veel energiekosten. LED-lampen zijn energiezuinig, gaan lang mee, maar geven redelijk wit licht. Sinds kort zijn er LED lampen op de markt die zorgen voor een prettige warm witte lichtkleur. Bij de aanschaf van een LED-lamp is het belangrijk er een te vinden die de gewenste kleurtemperatuur (2700 tot 3300°K) levert voor een betere verlichting in huis of kantoor. Voor meer informatie over de werking van de lamp kun je terecht bij de verkoper in de winkel.

Nachtlampje met bewegingsmelder

Een nachtlampje op de gang met bewegingsmelder kan je helpen je weg te vinden in het donker. Dit nachtlampje is speciaal ontworpen om beweging te detecteren en gaat alleen aan als iemand dichterbij komt. Op die manier kan je s’nachts op een veilige manier uit je bed. Deze lampjes zijn ook geschikt voor de slaapkamer. Alle kleine dingen helpen als je wil energie besparen.

Buitenverlichting aanpassen om energie te besparen

Energie besparen met deze 12 tipsBuitenverlichting is een geweldige manier om sfeer rond het huis en tuin te brengen. U wilt echter niet weten hoeveel energie het kost om deze lampen te laten werken. De enige manier om te voorkomen dat uw elektriciteitsrekening omhoog schiet, is door bewegingssensoren en timers op al uw buitenverlichting te installeren.

Buitenverlichting op zonne-energie aanschaffen

Buitenverlichting op zonne-energie is een geweldige manier om uw tuin uitnodigender en veiliger te maken. Zonnelampen zijn milieuvriendelijk en verminderen de kosten en de milieu-impact van elektriciteitsverbruik. Goedkope verlichting op zonne-energie zijn al voor een paar euro te koop. Deze verlichting duw je net als een fakkel in het gras. Overdag laden ze op en ’s avonds branden ze uren. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om fakkels te plaatsen als je van plan bent zelf buiten te gaan zitten, en het is nog eens gezellig ook!

Meer energie besparen met domotica

Met domotica energie besparen – Ben je van plan te bouwen of te renoveren, dan kan je overwegen om voor domotica te kiezen. Domotica is de perfecte oplossing voor energiebesparing en kostenbeheersing. Met slechts een paar klikken bedien je de verlichting en verwarming van je hele huis vanaf je telefoon. Dit betekent dat je de lichten in de kamer waar niemand is uit kunt doen, of de thermostaat lager kunt zetten op de dag dat er niemand thuis is.

De slimme schakelaar – smart plug met energieverbruik meter

Slimme Stekker - WiFi - Met energiemeter - energie besparen met deze tipsAl je lampen eenvoudig bedienen met een schakelaar
Gemak dient de mens. Het zal bijna iedereen bekend voorkomen, je hebt een aantal lampen onnodig aanstaan en bent te lui deze uit te doen. Sluit al je lampen aan op een schakelaar en bedien ze vanuit je luie stoel! Je zult merken dat je alle onnodige lampen al snel uit zet.

Het is dus perfect mogelijk in bestaande woningen te opteren voor een slimme stekkerschakelaars (werkt op wifi). Deze stekkers kan ook perfect bedienen met je mobiele telefoon. Je huis ‘slim’ kunnen bedienen wordt steeds populairder. Stel je voor: je zit op de bank in je woonkamer, maar je vindt het een beetje te donker. Je pakt je telefoon en zet de hoekverlichting aan via de Smart Life app. U hoeft niet op te staan ​​en de lichten handmatig aan te doen. Door deze wifi-stekker in een stopcontact te steken, kun je de stekker gebruiken om alle lampen in je huis “slim” te maken.

Het betekent ook dat u nooit meer in het donker naar huis hoeft. Want ook buitenverlichting kun je omtoveren tot een slimme oplossing. Met het slimme klokprogramma en schakelschema’s stel je eenvoudig in wanneer de verlichting aan- of uitgaat! U kunt dus nooit uw huis verlaten en vergeten de lichten uit te doen. Met één druk op de knop controleer je of de lampen in je huis aan of uit zijn en bedien je de lampen op afstand, zolang je maar een internetverbinding hebt! Het handige van deze wifi plug switch is dat hij een powermeter functie heeft. In de app kun je het stroomverbruik van de lampen volgen.

Tips energie besparen op televisie en decoder

Energie besparen met deze 12 tipsDe televisie is voor veel mensen een pronkstuk. Helemaal niet zo gek ook, de televisies worden namelijk steeds mooier! Soms lijken het wel schilderijen. We hebben de televisie dan ook graag aan staan en het zal je opvallen dat de televisie in de meeste huishoudens op ‘stand-by’ staat wanneer deze niet gebruikt wordt. Het loont om een standby-killer te plaatsen. Deze standby-killer zorgt ervoor dat de televisie helemaal ‘uit’ staat wanneer je op de rode knop drukt.

Aanschaf van een televisie

Ben je van plan een (nieuwe) televisie aan te schaffen? In dit stadium loont het op goed te kijken naar het energieverbruik van je toekomstige televisie. Er zit bijvoorbeeld veel verschil tussen een LCD-televisie met LED-achtergrondverlichting en een plasmascherm. Een plasmascherm verbruikt over het algemeen namelijk een stuk meer dan een LCD-televisie. Kijk bij aanschaf van een nieuwe televisie ook altijd naar het energielabel. Het energielabel wil overigens niet altijd alles zeggen. Het label is namelijk gebaseerd op de ‘standaardinstellingen’ van de televisie. Als je deze instellingen thuis aanpast, kan het zijn dat de televisie een stuk meer stroom verbruikt. Vraag daarom altijd naar een medewerker over het stroomverbruik van de televisie. En informeer eens naar een standby-killer!

Decoder

Om televisie te kunnen kijken heb je in de meeste gevallen een decoder nodig. Bijvoorbeeld voor het ontvangen van digitale televisie. Deze kastjes worden geleverd door je leverancier en hier heb je weinig zelf aan te kiezen. Wel willen we je er op wijzen dat deze apparaten vrij veel stroom verbruiken. Veel mensen vergeten de decoder uit te zetten, let hier dus goed op. Ook bij een decoder kan het lonen om een standby-killer te plaatsen. Een standby Killer is zeker geen overbodige luxe en helpt je mee energie besparen.

Wat is een Standby Killer

Een standby killer laat je heel wat energie besparen – Het gebruik van een standby killer is een simpele maar zeer effectieve ingreep om te voorkomen dat je tv (of eventueel ander apparaat) tijdens de standby modus blijft verbruiken. De Standby Killer zorgt ervoor dat het toestel volledig uitschakelt. Naast het verspillen van elektriciteit, vermindert dit het risico op woningbranden. Standby killers zorgen ervoor dat de tv beschermd is in geval van blikseminslag.

Als de tv op stand-by staat, schakelt de stand-by killer na 5 tot 10 minuten automatisch de netspanning uit. Op dat moment staat de tv helemaal uit en verbruikt hij dus geen stroom. Wanneer je besluit de tv weer aan te zetten, krijgt de standby-killer eerst een signaal van de afstandsbediening. Daarna schakelt hij de tv in stand-by. Druk vervolgens nogmaals op de afstandsbediening en de tv gaat aan. Op deze manier kan je makkelijk energie besparen.

Energie besparen op wassen, drogen en strijken

Energie besparen door middel van een droogrekjeEen aantal jaar geleden waren er nog geen wasmachines en drogers op de markt met een A-label. Deze machines waren behalve energie vretend ook een stuk minder effectief. Hierdoor was het gebruikelijk om je was op 60 graden te draaien. Tegenwoordig zijn er echter prima wasmachines en drogers op de markt. Bij een wasmachine met A-label kun je dan ook prima je was op 30 graden draaien. Test het maar eens uit! Je was komt er net zo schoon en fris uit als bij het wassen op 60 graden.

Blijf niet in oude gewoontes hangen en draai je was eens op 30 / 40 graden in plaats van 60 graden. Van plan een nieuwe wasmachine of drogen aan te schaffen? Let goed op het energielabel en vraag de verkoper naar aanvullende informatie.

Wat is er mis met een droogrek?

Energie besparen door middel van een droogrekje –  Het gemak van de droger maakt hem zo populair. Er zijn echter enkele nadelen aan het gebruik van een droger waarvan mensen op de hoogte moeten zijn. Een nadeel is dat de hitte van de droger je kleding kan beschadigen, vooral kleding die gemaakt is van delicate stoffen zoals zijde of wol. Een ander nadeel is dat het kan leiden tot overmatige slijtage van je kleding omdat ze constant door hete lucht en tuimelende bewegingen gaan, en tot slot is een droogkast een grote stroomvreter. Daarom kan je heel wat geld besparen door de was eenvoudig te drogen op een droogrekje.

Energie besparen op het verwarmen van je huis

Energie besparen op het verwarmen van je huisWarmte in huis is erg belangrijk. Helaas valt de rekening van oktober tot maart altijd een stuk hoger uit dan in de lente- en zomermaanden. Toch zijn er enkele dingen die iedereen kan doen om de rekening positief te beïnvloeden. Door een paar kleine wijzigingen door te voeren kan je op jaarbasis al voor enkele tientallen euro’s energie besparen.

  • Energie besparen door reflecterende radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen. Hierdoor wordt een groot deel van de warmte weerkaatst, deze warmte zou anders (nutteloos) in de muur verdwijnen.
  • Isoleer verwarmingsleidingen in niet verwarmde ruimten (garage, zolder, kruipruimte enzovoort)
  • Zorg ervoor dat de installatie regelmatig gecontroleerd en onderhouden wordt.
  • Zet een halfuur voordat je naar bed gaat de verwarming op 15 graden. De warmte zal nog een tijdje blijven hangen, in elk geval tot het moment dat je in je warme bed ligt.
  • Heb je een brievenbus in de deur? Plaats een brievenbusborstel, deze zorgt ervoor dat de toch buiten de deur blijft. Zo kan je energie besparen zonder veel moeite.
  • Leg een extra vest/trui of extra dekentje in je woonkamer tijdens de koude wintermaanden. Je bent veel eerder geneigd de trui te pakken dan dat je deze nog uit de kledingkast moet halen.

Tips – Energie besparen in de badkamer

Energie besparen met deze 12 tipsHet gebruik van warm water is in ons land vanzelfsprekend. Zelfs zo vanzelfsprekend dat we er nauwelijks bij stil staan dat het ook energie kost om het water te verwarmen.  Van de 100 liter water die we gemiddeld per persoon per dag gebruiken, gebruiken we meer dan de helft van het water in de badkamer. Omdat we niet graag koud douchen, dient het water verwarmd te worden en dit kost energie. Toch zijn er verschillende manieren om energie te besparen in de badkamer.

Met een douche timer kan je heel veel energie besparen. De makkelijkste manier in de badkamer, is om het warme water zo kort mogelijk te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een douchetimer om kort (maximaal 5 minuten) te douchen.

Waterbesparende douchekop – Met een waterbesparende douchekop kan je flink energie besparen. Een goede waterbesparende douchekop kan tot 50% water besparen.Laat daarnaast het water tijdens het tandenpoetsen niet stromen.

Badkuip goed te isoleren – In een bad gaat gemiddeld 140 liter water. De warmte van het water ontsnapt snel via het bad. Om het water langer warm te houden, is het aan te raden om de badkuip goed te isoleren. Een geïsoleerd bad is te vergelijken met een thermoskan. Hiermee kan je 33% energie besparen op het warm houden van het bad.

Badkamer goed te ventileren – Lucht wordt vies door vocht, iets wat er in de badkamer altijd aanwezig is. Schone lucht verwarmt sneller dan vieze lucht. Daarom is het belangrijk om de badkamer goed te ventileren. Hierdoor is de badkamer sneller verwarmd en dit bespaart weer op energie.

Warmte-terugwin-systeem – Een duurdere optie om energie te besparen, één die zich niet makkelijk terugverdiend, is het warmte-terugwin-systeem (WTW). Met dit systeem wordt de warmte uit wegstromend water gebruikt om koud water op te warmen. De minimale kosten voor dit systeem zijn echter al snel € 600,- en het levert een gemiddeld gezin ongeveer € 70,- per jaar op.

Zoals je ziet zijn er 101 tips om energie te besparen…, energie besparen is niet zo moeilijk.

Avatar foto

Uw vakman