In enkele stappen een tuinhuis bouwen: zo doe je dat!

In enkele stappen een tuinhuis bouwen: zo doe je dat!

In enkele stappen een tuinhuis bouwen: zo doe je dat!

Wij zijn dol op dingen die je zelf kunt doen, van kleine knutselprojecten tot een eigen tuinhuis bouwen en zelfs de gft container reinigen. Het is natuurlijk leuk en bevredigend om aan je eigen buitenplekje te werken, omdat je al snel ziet wat je hebt bereikt. Iedereen kan wel een tuinhuis bouwen, maar een goede planning is daarbij echt belangrijk. Hier is een stap voor stap!

Zorg voor een stevige fundering

Je hebt eerst een goede fundering voor je tuinhuis nodig, zodat het stevig is en ook lang meegaat. Graaf hiervoor eerst een gat van ongeveer 30 cm diep en vul dat met zand. Zet dan een paal in de grond die een klein beetje boven de grond uitkomt. Hier maak je de bekisting aan vast. Let op dat de bovenkant van je bekisting helemaal recht is, zodat je straks een mooi vlakke vloer krijgt. Nadat je het beton hebt gestort, moet je het een paar dagen laten drogen voordat je verder gaat met de volgende stap. Gooi al het bouwafval en rommel in een container en laat deze later schoonmaken door een container service.

Bouw het frame

De volgende stap is het bouwen van het houten frame. Met dit  frame zit alles aan elkaar vast: de muren en het dak van je tuinhuis. Check of je genoeg hout hebt en haal een boormachine, schroevendraaier en hamer in huis. Een tip: bouw de muren van je tuinhuis van tevoren en zet ze dan allemaal tegelijk op de fundering. Denk ook na over waar je deuren en ramen wilt hebben en zorg dat alle muren goed aan elkaar vast zitten.

Dakconstructie

Nu je het frame en de muren klaar hebt, kun je aan het dak beginnen. Je kunt verschillende soorten daken bouwen, maar een zadeldak is meestal het makkelijkst. Zo’n dak heeft twee schuine kanten die in het midden bij elkaar komen. Je kunt het hele dak in één keer op de muren zetten. Super simpel dus!

Dakbedekking kiezen

Ook voor de dakbedekking heb je veel keuze. Misschien vind je heldere golfplaten wel fijn. Die laten namelijk lekker veel daglicht door en houden het binnen droog. Of kies je voor een traditioneel dak met echte dakpannen? Een groen dak is ook een mooie optie. Die houdt water goed vast en isoleert ook nog eens.

Ramen en deuren plaatsen

Tot slot zet je de ramen en deuren erin. Dit is natuurlijk mooi, maar zo zorg je ook voor licht en frisse lucht. Ben je handig? Je kunt dan zelf ramen maken. Let erop dat het frame van je ramen 1,5 centimeter kleiner is dan de gaten in de muren, anders passen ze niet goed. Hetzelfde geldt voor de deur: die moet niet te groot zijn, anders sleept hij over de grond. Zelf een tuinhuis bouwen is een gaaf project. Succes!

Afbeelding van Sabine via Pixabay

Avatar foto

Uw vakman