Voordeel van energie besparen

Voordeel van energie besparen

Energie besparen, wat zijn de voordelen

Energie besparen kent vele voordelen. Het helpt het klimaat, spaart kostbare grondstoffen, voorkomt vervuiling en is voordeliger qua kosten. Een goed begin om energie te besparen is het isoleren van uw huis. Een huis dat slecht geïsoleerd is verbruikt per jaar gemiddeld 2200 m3 gas voor verwarming, terwijl een huis dat goed geïsoleerd is maar 700 m3 gas nodig heeft. Qua kosten scheelt dat bijna 1000 euro per jaar door het verminderde verbruik aan gas en stroom.

Manieren om uw huis goed te isoleren zijn het gebruiken van spouwmuur- en vloerisolatie en HR++glas. Hierdoor wordt de warmte in het huis beter vastgehouden en slaat de verwarming minder vaak aan. Een andere manier om uw energiekosten te verlagen is zuinig te zijn met het gebruik van warm water. Vervang bijvoorbeeld een standaard douchekop door een waterbesparende douchekop. Daarmee bespaart u al gauw 20 procent warm water. Daarnaast kunt u ook letten op apparaten die u koopt. Op het energielabel staat aangegeven hoe hoog het energieverbruik per jaar is. Lees alles over energie op de zelfbouwkrant

Besparen op energie is goed je voor eigen portemonnee.

Dus.. waarom is energiebesparing zo belangrijk? Wij weten het antwoord allemaal! Allereerst je eigen portemonnee. Dit is voor iedereen erg belangrijk. Maar last but not least laten we een beter milieu achter voor onze kinderen. We hebben meer gas voor toekomstige generaties en een iets betere luchtkwaliteit, dus er zijn veel redenen om energie te besparen! Zelfs als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor anderen! Energie besparen moet je leren.

Energiekosten zijn ongetwijfeld de hoogste kosten waarmee u elke maand rekening moet houden. In een tijd waarin veel mensen financieel bijna op hun gemak zijn, is het zeker interessant om te kijken naar mogelijkheden om energiekosten te besparen. Velen zijn van mening dat besparingen alleen bereikt kunnen worden door drastische maatregelen te nemen. Gelukkig is dit niet het geval. Door aan kleine dingen te denken, kunt u al snel veel energie besparen en zo de energiekosten drukken. Dat is ook de reden om vandaag in te zetten op duurzame energie.

Wat kun je zelf doen om energie te besparen?

Besparen op verwarming is energie besparen. Van alle factoren die direct van invloed zijn op de energiekosten, is verwarming een van de belangrijkste energie verslinder. Dit wordt vaak onderschat, maar het verwarmen van een woning kost veel geld. De verwarming volledig uitzetten is niet de bedoeling want niemand zit graag in een koud huis. De thermostaat een graad lager zetten kan al heel wat helpen bij energie besparen. Daarnaast kan je zorgen om het warmteverlies zo laag mogelijk te houden. Vooral goede isolatie is hierbij van belang.

Verwarming in ongebruikte kamers

Daarnaast worden veel kamers ook flink verwarmd, wat eigenlijk niet nodig is. Neem bijvoorbeeld een slaapkamer. Veel mensen verwarmen de slaapkamer, maar zetten elke dag ramen en deuren open om de kamer te ventileren. Er is niets mis mee om dit te doen, maar op deze manier verlies je veel warmte die je keer op keer moet compenseren. Het behoeft geen betoog dat deze aanpak veel kosten met zich meebrengt die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Besparen op verwarming is in ieder geval mogelijk. Het besparen van energiekosten hangt natuurlijk samen met het besparen op verwarming.

Besparen op verlichting

Naast verwarming is verlichting de grootste boosdoener met een grote impact op de kosten van je energieverbruik. Besparen op verlichting lijkt op het eerste gezicht niet zo eenvoudig, maar is eigenlijk heel simpel. Hoe makkelijk energie besparen met verlichting. Veel mensen overwegen bijvoorbeeld niet genoeg om het licht uit te doen wanneer ze van de ene kamer naar de andere gaan. Bovendien wordt halogeen vandaag de dag nog steeds veel gebruikt. Op zich is dit geen probleem, want deze lampen zijn erg goedkoop en je kunt ze voor een paar euro krijgen, maar het energieverbruik van dergelijke verlichting is veel hoger dan wanneer je voor led verlichting kiest. Energiekosten besparen door te besparen op verlichting kan blijkbaar toch op verschillende manieren en kan veel geld schelen!

Vervang oude toestellen

Als het gaat om energie-efficiëntie, zijn apparaten een van de belangrijkste factoren. De gemiddelde wasmachine verbruikt ongeveer 2.000 kWh per jaar en de gemiddelde droger verbruikt 2.100 kWh per jaar. Door over te stappen op een energiezuinig apparaat kunt u dus aanzienlijk besparen op uw elektriciteitsrekening en uw ecologische voetafdruk verkleinen. Moderne wasmachines zijn energiezuiniger dan hun voorgangers. Ze verbruiken minder water, minder stroom en produceren minder geluid.

Wat zijn stiekeme stroomvreters?

Computers en televisies zijn vaak de grootste stroomvreters in het huishouden. Een van de eerste dingen die u moet doen, is alle ongebruikte elektronica uitschakelen. Dit omvat computers, televisies en lampen die niet in gebruik zijn. Als u ze uitschakelt, kunt u het stroomverbruik tot wel 50% verminderen. Opladers loskoppelen wanneer ze niet worden gebruikt, helpt ook. Dit komt omdat opladers energie blijven verbruiken, zelfs als ze niets opladen.

Tot slot gebruikt het gemiddelde huishouden ongeveer 30% van hun totale energiebudget voor het verwarmen of koelen van hun huis in de zomer.
Voordeel van energie besparen

Avatar foto

Uw vakman