Nieuwste trend op het dak: groendaken

Nieuwste trend op het dak: groendaken

Groendaken zijn de nieuwste trends op het dak

Ben jij iemand die altijd alle trends volgt? Dan heb je vast wel weet van groendaken. Ben je juist een persoon die pas een trend opmerkt als die alweer bijna voorbij is? Niet getreurd, deze trend is namelijk een blijvertje. Want door groendaken draag je namelijk jouw steentje bij aan het milieu en ben je duurzaam bezig. Wil je alles weten over groene daken, lees dan verder.

Wat is een groendak?

Groendaken zijn de nieuwste trends op het dakLaten we beginnen met de uitleg wat een groendak nu is. Een groendak is een dak, maar dan met planten. Je kunt het ook tegenkomen onder de naam Daktuin of Groendak. Er zijn twee soorten daken: extensieve groene daken en dichte groene daken. De eerste variant is ook de meest voorkomende. Je ziet ze in huizen en bedrijven, maar ook in tuinhuisjes en schuurtjes. De dakopbouw hiervan is niet gemaakt om over te lopen, want het is een lichtgewicht. Hier is voor gekozen zodat de dakconstructie het gewicht kan houden. Doel van een extensief groendak is om het dak te beschermen en heeft ecologische en isolerende werking. Meestal worden er vetplantjes en grassen op het dak geplant.

Intensief groene daken kunnen veel meer regenwater – en daardoor meer gewicht – vasthouden. Dit gewicht moet de dakconstructie wel kunnen dragen. Het dak wordt beplant met struiken, bomen, bodembedekkers en andere hogere planten. Dit is dan ook een echte tuin, waar je ook nog tuinmeubelen zoals tuintafels, stoelen en een parasol kan plaatsen. Vaak zie je dit soort daken op grote bedrijfspanden of bij woningen met groot dakoppervlakte.

Voordelen van groendaken

Daktuinen zorgen voor een goede isolatie van het dak, waardoor je in de winter minder hoeft te stoken. En in de zomer blijft de ruimte onder het dak juist langer koel. Ook wordt het groen op het dak een beschermlaag, waardoor je dak langer mee zal gaan. Het dak vangt verder regenwater op, waardoor er minder water in het rioleringsstelsel komt.

Groene daken bieden ook grote kansen voor stadslandbouw, die steeds populairder wordt in steden. Dit biedt natuurlijke alternatieven voor voedselproductie waarvoor minder water en land nodig is dan conventionele landbouw. Groene infrastructuur en stedelijke bosbouw kunnen de impact van klimaatverandering op de biodiversiteit en ecosystemen verzachten en bijdragen aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Deze praktijken bieden ook kansen voor andere menselijke voordelen, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit, het verhogen van de waarde van onroerend goed, het verminderen van het hitte-eilandeffect in de stad, het verminderen van de afvoer van regenwater.

Welke planten op een groendak

De planten die op groendaken worden geplant, zijn onder te verdelen in twee categorieën: bodembedekkers en hogere planten. Bodembedekkende planten zijn meestal laaggroeiend, zoals mossen, korstmossen, grassen en zegge. Hogere planten zijn meestal struiken of kleine bomen die mogelijk een latwerk nodig hebben voor ondersteuning.

Kosten aanleg groendak

Als je geïnteresseerd bent in een groen dak dan is het wel fijn als je een richtprijs weet. Mocht je een op maat gemaakte offerte ontvangen, neem dan contact op met een dakdekker bij je in de buurt. Bij een extensief dak tuin moet je rekening houden met circa € 2.000,-. De prijs voor een intensief dak zal rond de € 5.000,- liggen. Vraag altijd bij je gemeente na of er subsidie wordt gegeven voor de aanleg van groendaken. De meeste grote(re) gemeentes bieden dit vaak aan.

Avatar foto

Uw vakman