Welke vloeren en keukentegels kiezen

Welke vloeren en keukentegels kiezen

Welke keukentegels en vloertegels voor de perfecte keuken

Het is een delicate beslissing om te kiezen welke keukentegels je wilt gebruiken. Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden, zoals de stijl van uw huis, het type keuken dat u heeft en wat voor soort uitstraling u wilt bereiken. Voor een modernere keuken zijn tegels een uitstekende keuze, maar voor een traditionele of mid-eeuwse look geeft u misschien de voorkeur aan hout. Het type keukentegel dat u kiest, heeft ook invloed op de kosten van uw project. U moet rekening houden met de volgende criteria: duurzaamheid, locatie en afstand tussen tegels en lay-outontwerp. Keramische tegels worden bijvoorbeeld als duurzaam gezien, maar soms moeilijk te onderhouden. Porseleinen keukentegels zijn een populaire keuze voor het betegelen van de muren tussen het werkblad (aanrecht) en de keukenkasten omdat ze gemakkelijk te onderhouden zijn.

De keukenvloer

Welke vloeren en keukentegels kiezenOp de vloer van de keuken kan bijna elke vloerbedekking liggen. Maar de meest betrouwbare, mooie en praktisch, zijn keramische tegels of tegels uit porselein. Het gaat veel langer mee dan andere vloerbedekkingen en veroorzaakt geen problemen bij het schoonmaken. Bij het kiezen van tegels voor de keukenvloer is het belangrijk om rekening te houden met enkele regels en professioneel advies, zodat het uiteindelijke uiterlijk van de keuken harmonieus is. In dit artikel hebben we geprobeerd tips te verzamelen over het kiezen keukentegels en vloeren voor keukens, het formaat en de afmetingen.

De ontwerpfase van de keuken

Naast de hierboven beschreven voordelen van tegels, zijn er bij gebruik op een keukenvloer enkele kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden in de ontwerpfase. Ten eerste, aangezien keramiek vloeren koud aanvoelen, wordt het aanbevolen om een ​​vloerverwarmingssysteem te installeren. Vergeet ook niet dat de tegel een vrij hard materiaal is, maar dat wil niet zeggen dat er geen beschadigingen kunnen gebeuren door een vallende bord of bestek. Moderne tegels hebben voldoende sterkte en slagvastheid, dus in deze gevallen hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.

En natuurlijk vereist het leggen van keukentegels, keukenvloeren en wandtegels zelf bepaalde vaardigheden en tijd. Om alles kwalitatief te laten verlopen, is het aan te raden een professional in te huren, wat natuurlijk het budget voor reparaties zal verhogen.

Tips voor het kiezen van vloertegels

Voor de vloer is het beter om een ​​matte tegel te kiezen. Krassen en tekenen van slijtage zijn op ​​matte keukentegels praktisch onzichtbaar. Het is belangrijk om niet te overdrijven met reliëf. Keukentegels met reliëf verzamelen al het vuil en in een keuken kan je dit best vermijden.

Tips voor het kiezen van vloertegels en keukentegels - wandtegels keuken bricoWandtegels mogen niet op de vloer worden gelegd. Dergelijke tegels zullen snel hun uiterlijk verliezen, omdat ze niet zijn ontworpen voor gebruik op de vloer. Vloertegels daarentegen zijn sterker en duurzamer en sommige hebben een speciaal antislipoppervlak. Op de doos zijn vloertegels gemarkeerd met een voetpictogram en wandtegels met een handsymbool.

Tegels moeten een antislip oppervlak hebben. Aangezien er water in de keuken kan morsen, is de kans groot dat iemand uit het huishouden uitglijdt. Om dit te vermijden, moet u tegels kiezen met een wrijvingscoëfficiënt groter dan 0,75. Deze parameter wordt aangegeven op de doos of u kunt altijd contact opnemen met de verkoper.

Kies voor duurzame en slijtvaste keukentegels. De keukenvloer wordt elke dag voldoende belast en het is aan te raden tegels aan te schaffen die hier gemakkelijk tientallen jaren tegen kunnen. Het wordt aanbevolen om de klasse van de keukentegels te controleren. Deze markering is ook altijd aanwezig in de kenmerken van de tegel.

Keukentegels moeten bestand zijn tegen reinigingsmiddelen. Bij het reinigen van de vloer met verschillende chemische reinigingsmiddelen mogen de keukentegels niet worden beschadigd. Daarom is het aan te raden tegels te kiezen met een speciale AA-markering. De speciale coating van dergelijke keukentegels is beschermd tegen chemicaliën, trekt geen vuil aan en is gemakkelijk schoon te maken.

Koop altijd enkele keukentegels of keukenvloeren extra omdat ze kunnen breken tijdens het plaatsen. Ook zal het moeilijk of onmogelijk zijn om later een tegel met exact dezelfde kleur en toon nog terug te vinden. Het is beter om dit van tevoren te voorzien. 5% extra keukentegels aanschaffen is voldoende bij een normale plaatsing van de keuken tegels, anders wordt minimaal 10% aanbevolen.

Grootte en het formaat van keukentegels

De formaten van de vloertegels zijn vierkant of rechthoekig. Soms worden tegels met meer complexe geometrische vormen gebruikt om een ​​retro en klassiek interieur te creëren.

De hoofdafmetingen van dergelijke tegels zijn 20×20, 30×30, 40×40, 60×60 cm, er zijn geen verschillen met het leggen van tegels op de vloer in de badkamer en andere delen van het huis. In bepaalde keukenstijlen komen kleinere tegels van 10×10 of 15×15 cm voor.

Aandachtspunten bij het kiezen van tegels voor keukenvloer

tegels voor keukenvloer en keukentegelsDe breedte en lengte van de keukentegels moeten een veelvoud zijn van de breedte en lengte van de kamer, zodat het leggen gemakkelijker en sneller gaat. Als alles correct is berekend en de tegel is geselecteerd, hoeft deze niet te worden gesneden en zal de werksnelheid verdubbelen.

Om dit alles te berekenen, moet u vertrouwd raken met de tegelcatalogus in de winkel , bepalen welke opties u leuk vindt. Vervolgens moet u de afmetingen van de vloer in de keuken nauwkeurig meten en opschrijven. Bereken vervolgens met de rekenmachine welke tegelmaat perfect in jouw kamer past.

Goedkope vloeren en keukentegels

De werkelijke afmeting van de tegels kunnen 5 tot 7 mm afwijken van de opgegeven afmetingen. Dit is geen indicator van lage kwaliteit, maar gewoon een kenmerk van de vervaardiging van keramische tegels. U heeft bijvoorbeeld een tegel van 30×30 cm gekozen en de werkelijke afmeting is 29,5×29,5 of 30,5×30,5 cm.

Grote fabrikanten houden hier rekening mee, en zelfs in de productie sorteren ze de tegels op afmeting en geven dit aan op de verpakking. Het kan dus niet in dezelfde set tegels dat deze van elkaar verschillend zijn. De goedkoopste tegelopties, vooral die gemaakt in China, kunnen verschillen, omdat niemand zich hier in de fabriek mee bezighield. Dergelijke tegels moeten worden gesorteerd en, indien nodig, worden bijgesneden.

Goedkope vloeren en keukentegelsOp de een of andere manier lossen gerectificeerde tegels deze functie op. Dankzij technologie worden dergelijke tegels al in de fabriek op de ideale maat gesneden, waardoor hun verschillende afmetingen worden geëlimineerd. Dergelijke tegels worden zonder stootvoegen gelegd, wat ook zijn voordelen heeft.

Zorg ervoor dat de vloer in de keuken egaal is , anders wordt het leggen van tegels bemoeilijkt door extra egaliseer-werk. Of u kunt als optie kiezen voor een tegel van klein formaat van 10×10 of 20×20 cm, deze verbergen kleine oneffenheden in de vloer.

Een kleur voor wandtegels of keukenvloer kiezen

Bij het kiezen van een kleur voor wandtegels of keukenvloer moet u er rekening mee houden dat tegels een andere toon kunnen hebben. Het kan iets donkerder of lichter zijn. Dit is geen uitzondering. Fabrikanten van vloeren houden hier tijdens de productie rekening mee en geven op elke doos tegels een speciale markering aan. Daarom moet u bij het kopen ervoor zorgen dat deze markering overal overeenkomt.

Als de tegels van een bepaalde toon echter niet in voldoende hoeveelheden in de winkel beschikbaar waren, dan kunt u de toon zo dicht mogelijk bij de gewenste kiezen. Dit kan volgens de markering op de doos. Dergelijke nuances worden altijd gevraagd door de manager in de winkel. En bij het leggen kunnen keukentegels met een andere toon visueel worden verborgen, bijvoorbeeld door deze onder een keukenset of meubel te plaatsen.

Toon en het ontwerp van wandtegels en keukenvloertegels

Toon en het ontwerp van wandtegels en keukenvloertegelsEr zijn ook enkele aanbevelingen voor het kiezen van de kleur, toon en het ontwerp van tegels die ontwerpers aanbevelen. Door je eraan te houden, creëer je de perfecte keuken, met de perfecte vloer.

Lichte tegels op de vloer maken de ruimte lichter en groter. Deze tegel wordt aanbevolen voor gebruik in een kleine keuken. Donkere tegels op de vloer kunnen in een vrij ruime kamer worden gebruikt. Maar het is aan te raden om dit te compenseren met lichte muren of meubels.

Als de ramen in de keuken op het noorden gericht zijn, is het beter om warm gekleurde keukentegels te kiezen. En als de ramen op het zuiden zijn gericht, kun je opteren voor koude getinte keukentegels. Als de keuken in een bepaalde stijl is gemaakt, moeten de tegels volgens de stijl worden geselecteerd. Voor een minimalistische stijl is het bijvoorbeeld beter om te kiezen voor een afwerking zonder patroon en een neutrale kleur. Voor een klassieke stijl zijn marmer vloeren geschikt. En het interieur in Provençaalse of landelijke stijl zal de vloer van oude keukentegels perfect aanvullen.

Maatwerk tegels in de keuken

Tegels met houteffect

Welke keukenvloeren en keukentegels kiezenDe grootste hit van de afgelopen jaren zijn houtachtige keukentegels. Het wordt steeds vaker gebruikt om trendy keukeninterieurs te creëren. Deze tegel lijkt met zijn textuur op een natuurlijke plank of parket. Meestal is het gerectificeerd porselein, dat zonder stootvoegen wordt gelegd.

Deze tegels creëren de illusie van een natuurlijke houten vloer met de realistische textuur van parket of massief hout. Zoals het lijkt, zijn de kosten van een dergelijke dekking helemaal niet hoog, en met de komst van nieuwe technologieën wordt het betaalbaarder voor een breed scala aan klanten.

Steen imitatie tegels

Een ander type tegel dat waanzinnig populair is in keukenontwerp, zijn keukentegels met steenlook . Het creëert een realistisch oppervlak vergelijkbaar met natuursteen, zoals graniet, kwartsiet, marmer, basalt. Moderne productietechnologieën zijn in staat om een ​​patroon en textuur van natuursteen te creëren, die alleen door een professional kan worden onderscheiden. Dergelijke opties zijn ook voor iedereen zeer betaalbaar geworden. Het creëren van een echt interessant en uniek keukeninterieur was nog nooit zo eenvoudig.

Keukentegels inspiratie tips

Ten eerste, bespaar niet op de diensten van een tegelzetter. De kleinste afwijkingen in de techniek kunnen direct of na verloop van tijd voor overlast zorgen tijdens de werking van de vloer. Als de ondervloer niet voldoende is, kunnen er holtes ontstaan ​​tussen de ondervloer en de tegel, wat later kan leiden tot gebroken tegels.

Ten tweede wordt aanbevolen om de oude vloer te demonteren en het oppervlak voor te bereiden. Het is noodzakelijk om alle onregelmatigheden, kuilen en scheuren te verwijderen. Als de vloer van hout is, moet u deze waterpas maken en zoveel mogelijk repareren.

Ten derde moet de vloer perfect schoon zijn voor het leggen van de nieuwe keukentegels. Alle stof, vuil en puin moet worden verwijderd.

Tips voor het leggen van tegels in de keuken

Welke voegmortel kan ik het beste gebruiken voor tegels in de keuken? Als je tegels voor de keuken massief zijn, kan de voeg in dezelfde kleur worden gebruikt. Je kunt vaak een contrastvoegsel gebruiken, in bepaalde keukenontwerpen ziet het er erg goed uit.

Als er meerdere kleuren worden gebruikt in het ontwerp van de vloer, dan is het raadzaam om de voeg te kiezen voor de kleur die meer wordt gepresenteerd (hoofdkleur).

Ook kunnen de voegen tussen de keukentegels worden afgedicht met epoxyvoeg. Het is wat moeilijker om mee te werken en duurder. Maar daarvoor heeft het een aantal voordelen, het neemt bijvoorbeeld helemaal geen vocht op, schimmels vormen zich er niet op.

Avatar foto

Uw vakman